Yol Tarifi
Düzenleyen : İsa Kızılöz


 

Yollarını çiğnediğimiz köyümüzün her yerini hatırlamak için sizde fecabooktaki  DAVULALANLILAR grubumuza destek verin.

   Isa KIZILÖZ

Haci Memmet (dedemgilin) kapidan orta puara kadar olan guzargahi tarif edecegim. Bir kac secenek var ben birini paylasacagim.

Kapidan cikip sola Veli dayigilin kapidan saga dönüyoruz sirasiyla  Ters Ali'nin evinin onunden (Cücük göz) Dursun Yildiz (dayım) evinin önünden ilerliyoruz.  Hidirin oglu Ali'nin evinden; bu arada saydiklarim solumda kalan evler sagimda kalan ev olmadigi icin yazmadim sagimda kalan yerler Eyip dayinin ve Kalenderin paaleri var. ; Sonrasinda Nebi dayinin oglu Ali Yildizin kapisindan Godelenin(Mehmet Yildiz) kapisina ulasiyoruz. Oradan (Hirik) Cümü dayinin kapisindan asagiya indigimizde orta puara ulasmis oluyoruz.

   Songül Açıl

ben de evden okula giden bizim yolu tarif ediyim okula yukardan giderdim genelde. çünkü kapılarından geçemediğim birinin evi yolumun üstündeydi.bizim kapıdan çıkınca( kapımız yukarı mayıllara doğru bakardı.)kapımızın hemen önü harmanımızdı.harmanı geçip sağa dönünüp şavgı dayının ahırın kapısından geçince sol tarafta salmangilin puar vardı. onun önünden geçip pasta dayınınkapısından geçince sol tarfta mavuş bibi sağ tarfta kolük dayının evi.( mavuş bibinin çöplüğünün kokusu olmasaydı bir de:) sonra sol tarafta süleymen emmimin ev. ordan sağa dönüp yollara aşağı giderdim. ellimde de iki üç tane çelik olurdu:)

  Firdevs Kaplan

 Evden çıkacağım ve asıl evim olan doğduğum yere gideceğim:) sağımızda dayım, onun altında teyzem (kütük), önümüzde dayımın bahçesi, merdivenin dibinde çöplüğü, solumuza İnci abla ve Muharrem ağabeyler, yukarı çıkarken sağda Sülü dayının evi, üstünde Zarife teyzemin evi, salman dayının çeşmesi karşısında İsmail Açıkgözün evi, sağa dön Hüseyin Efe'in evi, solda Hüsümen dayının evi ve ebemin samanlığı, Mavuş teyzenin evi, solda karşısında halamın evi ( Senem), kasımgilin ev, A. Rıza ağabeyini evi:) sonunda yukarı mezarlık ve sola dön devam et... Kehler, sağa patikaya geç Tüleğin bostanından Safıya bibinin bostanından, Hüseyin ağanın burununu in uçuğun dere çık tapurlar, tam karşıda Çiçek ebem vardı Mehmetlerin köm, yukarı devam edelim şırşır soğuk bir su iç o da seni şişirir:) Ali dayının yoncalığı ve işte benim evim karşıda sağda dığınınözü solda yani baktığım yer güssünölen, tam karşımda Garip dayının yoncalığı, sonra Ali dayının evleri sonra ortaburun gözüküyor, altında yedibela... Tam burada doğduğum yıl 1970'ler, bahar ayı. Önümüzden dere, kavaklar, hayvanlar ve tabi hiç bitmeyen misafirler... Çizsem daha kolay anlatırdım.

  Yalçın Şentürk

 Kuzen şimdi köyümde yolları karıştırıyorum. Mıstogilin ordan inerdik, mıllalın harmandan okula giderdik. Kaldı ki son dört yılda Ankara`nın girmediği sokağı kalmadı. Navigasyon ana artlere kurulu. Onu bile kendi dediğime getiriyorum. Kendi köyümde yolumu şaşırıyorum. Firdevs kuzen ben Topal Ali eniştemin keçilerin yaymayı özledim. Heybe dolusu oğlak getirmeyi özledim. DAVULANLILAR BEN ASLINDA HEPİNİZİ ÖZLEDİM.

  Zehra Kizilgoz

Bizim yolculuk Komlere. Kanatli kapimiz genellikle acik olurdu, kapinin onunde genis bir meydanlik, meydanligin sonunda Duz Dasi. Sagimizda Maygul Abla...Garafil bibiler, Ahmet Dayilar ve Vana asgida kaliyor. Ama biz sola donuyoruz, he...men karsimizda, sonradan mahalleden ayrilan hicbir zaman unutulmayan Nebi Dayilar, onlarin hemen ilerisinde Dudu Bibigilin hafif egimli hayatlarina acilan kapilari. Solumuzda Konagin yikiklarindan geriye kalan ve goklere uzanircasina yuksekligini koruyan yegane konak duvari. Biraz ilerldigimizde sagda buyukce bir harman, solda Irahmagalin(Bayram Kirvemgilin) senlikli evleri... onun bitisiginde Avni Amacamlarin genellikle bos olan kislik evleri( yazlari Basgoosda olurlardi). Avni amcamlarin evin hemen karsisinda Yukari mezarliga ayrilan yol, tabi bu yolun biraz ilerisinde yaramazligyla unlu Godo( Ismail Abi )yasiyor... Bu yolun baslangicinda Adnan Menderes doneminde yaptirilmis, suyunun nereden geldigni hic anlamadigim ve cogunlukla da kuruyan bir cesme. Biz yolun sola dogru olan buklumunu takip ederek ilerlyoruz, sagda buyuk bir harman( Sanirim Godogilin harmandi), solda bir pag, pagin ilerisinde Ali Dayilarin bos kalan evleri, ondan sonra Garip dayilarn dalbarli evleri, sagda bos bir pag daha... ve yol ayrimi. Koyun Susa istikamatinden gelen ve Kehlere dogru devam eden 'cevre yolunu' sele serpe gecip komelerin yoluna cikiyoruz. Solada Memmet Dayimlarin buyuk tarlasi, sagda Zeynel Amcamin temelini atip bir sure de oyle biraktigi ev insaati. Yolda ilerliyoruz, sagli sollu cogunlukla hozan birakilan brkac tarla.... ve Duzlaya ciktik... Siddetli bir ruzgar basliyor, ancak gorus alanimiz oldukca genis, ve acik. Koyu geride biraktik bile, onumuzde yepyeni bir dunya.Uzak sagdaki duzlukte serpistirilmis koyler, solumuzda Basgoos, Memmetlerin Kom, ve karsida Yayla, basimizi biraz saga cevirdigimizde Kevgiri gorebiliyoruz, ne buyuk bir nimet... ve ne heyecan, ne mutluluk Komlere dogru yol aliyoruz....! Komler, Komler yuce memleket,topragimiz, tarlali bahceli piknik alanimiz, tatil yerimiz, amca yurdumuz, aile ziyaretgahimiz, diger yarimiz ... O gunleri, sana ve koye iliskin herseyi her insani ozlem ve sevgiyle aniyorum.

  Erdoğan Ateş

Köyde yaşamadığım ve okulada gitmediğim için okul yolunu değil ama her yaz gittiğim ve gittiğimde kaldığım iki evi yazayım diyorum, her yaz muhakkak gider 15 gün kalır geri dönerdik. İlk durağımız illa ki babadan dolayı Ali dedemler olurdu(...namı diğer civcit dedem) yukarı ebem derdim ben,köyün içinde Alirzanın kapıdan, pasta dayının kapıdan salmangilin puarın önünden ve nihayet solda mayıllarla komşuydu yukarı ebemgilin evi. gelin derdi hep dedem hattırlarsanız bir elektrik faturası olayı olmuşda '' gelinle yatıyorum, gelinle kalkıyorum bana niye fazla geliyor'' demiş hani dedem :) çörekgilin celallın karısı makbule abladan bahsediyorum onların evide orada dedemgilin evin hemen önündeydi. eşyalarımızı bırakıp soyunup dökündükten sonra kivram eseflerim şavgunun harmanından, gündül ablaların kapının önünden aşşa ebemgile giderdim.tabi ısırganlara ısırılmazsam eğer. garemetlerin ahmet dedemgile şimdi ki muharem dayımgile yani. hiç unutmadığım kanatlı kapıları vardı. bazen tarlada olduklarında kitli olurdu altından girerdik. hemen altta garemetlerin mahmutgilin eriğe dalar oradan da memmetaligilin kapının önünden yollara aşşağı moşeşin havuzuna illaki bir siftah yapardık. çoğu öldü tabi her birinin toprağı bol olsun güzel özlenesi günlerdi. Her bir günü ayrı ayrı hafızamda anılarımda saklı. hepinize selamlar sevgiler köyümün insanları.

   Derya Kızılgöz

"OKU'ya gideniniz var mı?"Heee biz gidiyoz."Şuna bah ay ay.Orda ne dialiyon.""Toplaştık de gayri eyleşmen, düzülek yola.Akşama puardan su çekin dediydi anam."Kararsız, plansız, hesapsız, kitapsız... bilinmeze gider gibi OKU'ya adımlıyoruz ...yolu.Köyün alt başına dek geleniniz var mı diye sora sora çoğalmak her birimizi günümüzde organizatör yapan yaşama biçiminin tohumları:)Bayır aşağı çayırlıktan uçarcasına indik.Bir kaçımız dibeklerin başında kalakaldı.Muhtemelen tarihin ayrıntılarında serhoş olmaya adaydır onlar."De haydiiiin." Geliiiiyooooz."şşşt su sesini duyabilmek için sessiz olalım.Cılız akan derenin önüne az ilerde taşlı, çamurlu set yapmış birileri.Ellam ....dır.Şuna bak ay ay.Tavvv dolacak da yüzecekler sankim.(Hangimiz bir avuç suda koca nehirler düşlemedi ki? Olanı olduğundan çoğa saymak huyumuzdandır.)Az dinlenelim.Yorulduk.Tepeye yukarı soluğu kuvvetli olan anlatsın.

   Bayram Akay

Merhaba tum koylulerime bende bizden Gicalile cok giderdim onu anlatayim; bizim kapidan cikinca karsimizda yikilmis bir pag yani ev vardi oraya atlik derlerdi buyuk bir duvar ve ici toprak dolu biz o toprakla cok oynardik hatta rahmetli olan bir arkadasimiz toprak yerdi allah rahmet eylesin sola donunce sagtarafimizda hasanal sol tarafimizda garanebigil asagiya dogru ilerlerken sagtarafta tulekgil ,seytan mahmutgil,hirikgil,yunnah ,teli bibimgil sagtarafta bukkulgil ,hinogil ortada iki cesme vana asagipunar ikisinin kendine gore ozellikleri vardi vana kisin soguk yazin sicak akardi asagipunar tam tersi idi kisin hayvanlari asagi punarda sulardik ozellikle ve devamedersek yola sagtarafta lalogil mudurun useynigil mayillar ,civditgil ve gicalil solda ise asikgil hemen yaninda hasancavusgil unutmam mumkun degil ilk bakalimiz daha sonra memedalil faral ve salmangil hemen yaninda pastagil nihayet 3. cesme koymuzun ucuncu boyuk cesmesi ama herkes ordan su icmeyi sevmezdi herkes icecek suyuna vanayi tercih ederdi vananin gozesi karsida orada sogutler vardi mozugun sogutleri derlerdi herkesin o sogutlerin altinda oturmuslu vardir hatiralarinda tabiki sogutlerden yukariya cikinca koymuzun gul bebek baktigi kavaklik oradada cok hatiram var ama benden bu kadar okudan sonra bayagi yol aldim herkese sevgi ve selamlarimla

Düzenleyen : İsa Kızılöz
 
 
E-Posta Listesi
E-bülten servisimize katılarak, güncel duyuru ve haberlerin e-posta adresinize gelmesini sağlayın.
Anket
Kitabımızı Nasıl Buldunuz
ÇOK İYİ
İYİ
İYİ BULMADIM
Anket sonucu
İletişim Bilgileri
Radyo Davulalan
Telefon: +90 312 4954358
Fax: +90 312 4954358
Adres: Kırkkonaklar Mahallesi 316. Cad. 337. Sok. 1/13 Kültür Apt.Bahçe Katı Çankaya / ANKARA TÜRKİYE
E-mail: davulalan@davulalan.com
© 2024 Radyo Davulalan All rights reserved.  Web Tasarım : Global Web Sitesi